De aanleg van een oprit is van belang als je bijvoorbeeld je auto voor het huis of in de garage wil zetten. Of als je als bedrijf een mooie entree voor het pand wil hebben. Een oprit ziet er netjes en verzorgd uit. Echter kan de aanleg van een oprit best een behoorlijke klus zijn. Het ziet er simpel uit, maar het is vrij uitdagend om een stevige fundering neer te leggen en er rechte stenen, of andere materialen, op te leggen en te verstevigen. Als de oprit veelvuldig wordt gebruikt door het plaatsen van een auto, is het des te belangrijker dat er deze stevig is. Je kan zelf een oprit aanleggen of je kan een bedrijf inhuren die dit allemaal voor je regelt.

Stevigheid

Bij de aanleg van een oprit moet er met veel zaken rekening gehouden worden. Zo is het belangrijk dat er een stevige basis van ophoogzand ligt. Dit zorgt ervoor dat het gewicht van de auto goed wordt opgevangen door de grond. Bij het kiezen van de tegels, is het van belang dat deze stevig zijn. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat deze snel verzakken en oneffenheden tonen. Ze moeten het gewicht van een auto aan kunnen. Stevige tegels die echt geschikt zijn voor de oprit zijn natuurstenen tegels. Natuurstenen tegels zijn wel wat prijziger. Als je wat minder geld wilt kwijt zijn, dan is een oprit van grind de goedkoopste oplossing. Wel is dit minder onderhoudsvriendelijk. Het kost meer tijd om bijvoorbeeld bladeren te verwijderen. Ook kun je zand of andere troep niet zomaar even wegvegen.

Onderhoud

Er zijn nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Soms is het nodig om in de onder-fundering een drainage systeem aan te leggen. Als de grond erg vochtig is, dan is het van belang dat het water afgevoerd kan worden. Een zeer vochtige ondergrond kan ervoor zorgen dat de oprit eerder dan verwacht gaat verzakken. Als de oprit er eenmaal ligt, wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk meegaat. Gebruik daarom ook geen hogedrukspuit om de oprit schoon te spuiten. Dit verwijdert het zand tussen de tegels en dan kan de boel verzakken. Ook zijn het gebruik van chemische reinigingsmiddelen niet aan te raden. Chemische reinigingsmiddelen kunnen aanslag geven op bijvoorbeeld natuursteen.