Een gegalvaniseerde paardenbox is een box voor het verblijf van paarden, waarbij de box een laagje metaal heeft gekregen om verroesting te voorkomen. De wanden van de paardenbox kunnen bijvoorbeeld voor een deel van ijzer zijn gemaakt. Zo zie je vaak dat een paardenbox spijlen heeft van ijzer waardoor het paard contact kan maken met mensen of andere paarden. IJzer kan op den duur roesten door corrosie. Het gegalvaniseerde laagje zorgt ervoor dat het ijzer beschermd wordt hiertegen. Daarnaast heeft galvanisatie ook een aantal andere voordelen.

Het principe van galvaniseren

Bij een galvanisatie wordt er gebruikgemaakt van elektriciteit om een laagje metaal aan te brengen op een oppervlakte. Het kan dan gaan om nikkel, zink of chroom. Die methodes worden ook wel vernikkelen, verzinken of verchromen genoemd. De voornaamste reden om dit laagje aan te brengen, is dus om verroesting te voorkomen op een oppervlakte. Soms wordt galvanisatie ook gebruikt om iets mooier te laten glanzen. In het geval van de paardenbox is dit niet het belangrijkste voordeel. Het gaat meer om functionaliteit. Een ander voordeel van het galvaniseren van de paardenbox is dat het krasbestendig wordt. Dit voordeel kan handig zijn als oppervlaktes intensief worden gebruikt. Het is overigens niet zo dat er een garantie is dat het beschermd wordt voor altijd. Soms is het laagje zo dun dat deze bij gebruik niet langdurig kan worden beschermd. Ook kan er simpelweg slijtage ontstaan bij veelvuldig gebruik.

Zorg dat je de juiste keuze maakt

Een paardenbox kan intensief in gebruik worden genomen door het neerzetten van paarden in de box. Het is dan ook raadzaam om een gegalvaniseerde paardenbox te kiezen die een vrij dikke beschermlaag heeft. Zo voorkom je dat de paardenbox over een tijdje alweer toe is aan vervanging. Of dat je de gehele box weer moet laten behandelen om verdere beschadiging te voorkomen. Vaak kan je bij een verkoper navragen hoe dik de laag is. Ook zie je het soms staan als je via internet deze informatie opzoekt en eventueel producten gaat bestellen. Zorg ervoor dat je je goed hebt ingelezen voordat je een beslissing hierover neemt. Een paardenbox is behoorlijk prijzig en het is zonde van je geld als je de gegalvaniseerde paardenbox kort na aankoop weer moet laten behandelen.