Spijlenhekwerk is een hekwerk dat bestaat uit spijlen. Een spijl is een staaf. In het geval van een hekwerk wordt deze dus vaak gemaakt van metaal. Dit zorgt voor stevigheid en veiligheid. Het hekwerk bestaat uit verticale staven die als bescherming of andere doeleinden dienen. De spijlen zijn rond of hoekig van vorm en bij een lang stuk spijlenhekwerk wordt er gebruikt gemaakt van verbindingsstukken en metalen palen. Vaak wordt het spijlenhekwerk geverfd, zodat je de grijs metalen kleur niet meer ziet. Vaak is dit in een donkere kleur zodat de vuiligheid die erop komt niet zo snel zichtbaar is. Ook biedt dit extra bescherming tegen verroesting bijvoorbeeld. Spijlenhekwerk is vaak te zien in verschillende hoogtes, zo heeft elke hoogte een ander doel.

Spijlenhekwerk verschillende hoogtes

Spijlenhekwerk kan in allerlei hoogtes geproduceerd worden. Het ligt aan de functie van het spijlenhekwerk wat de optimale hoogte zal zijn. Voor een spijlenhekwerk ter beveiliging, is het handig als het hekwerk hoog is zodat niemand hier overheen kan klimmen. Dit zorgt er ook voor dat mensen afgeschrikt worden om er overheen te klimmen. Let wel op dat als je dit voor je tuin zou willen, je een vergunning nodig hebt. Soms moet je voor de voortuin een vergunning aanvragen als deze hoger dan 1 meter is. Voor de achtertuin moet je dit aanvragen als het hoger dan twee meter is. Als je een spijlenhekwerk gebruikt voor de sier, is een lager hek vaak goed. Het biedt dan wel de juiste stevigheid en schoonheid, maar oogt wat vriendelijker dan een hoog spijlenhekwerk.

Onderhoud van een spijlenhekwerk

Een spijlenhekwerk heeft met enige regelmaat wat onderhoud nodig. In principe niet zo vaak en veel als bijvoorbeeld hekwerk van hout. Een spijlenhekwerk kan het beste twee tot vier keer per jaar met een zacht reinigingsmiddel schoongemaakt worden. Ook is het dan mogelijk om gelijk te checken of er eventuele roestplekken zijn. Als dit het geval is, kunnen deze behandeld worden om verdere verroesting te voorkomen. Onderhoud van een spijlenhekwerk wordt ook vaak aangeboden door een hekwerkbedrijf. Deze zijn gespecialiseerd in het plaatsen van hekwerk en ook zeker vaak in het onderhouden van hekwerk. Als het gaat om een spijlenhekwerk van een bedrijf wat de veiligheid moet bevorderen, is het bij wet verplicht om onderhoud te verrichten aan het spijlenhekwerk.