Tuinonderhoud is het bijhouden en netjes houden van de tuin. Vaak is enig onderhoud nodig om de tuin er mooi en verzorgd uit te laten zien. Sommige mensen kiezen ervoor om zelf onderhoud te verrichten. Mensen vinden het fijn om met hun handen buiten bezig te zijn. Ook wordt tuinonderhoud aangeboden door tuinierbedrijven.

Gereedschappen

Voor het verrichten van tuinonderhoud zijn er vele gereedschappen die je hiervoor kunt gebruiken. Zo heb je scheppen, van groot tot klein. Die zijn handig om te gebruiken als je aarde uit wilt scheppen en bijvoorbeeld een plant in de grond wil zetten. Ook zijn er harken waarmee je de aarde kan omgooien. Voor het knippen van de heg, heb je een heggenschaar of kettingzaag nodig. Een kettingzaag is vooral handig omdat je een stuk sneller bent dan het met een hegschaar. Als je liever niet wilt dat je handen vies worden, draag dan handschoenen. Er zijn handschoenen van verschillende diktes. Voor wat grover werk, is het raadzaam om dikkere handschoenen te dragen. Voor het lichtere werk zullen dunne handschoenen voldoen.

De kosten

De kosten voor het renoveren van de tuin worden vaak per vierkante meter berekend. De prijs is natuurlijk verschillend per bedrijf. Het ligt aan de werkzaamheden, maar er wordt dan tussen de 9 euro en 25 euro betaald per vierkante meter. Voor het aanleggen van een nieuwe tuin wordt bijvoorbeeld gerekend tussen de 9 euro en 12 euro. Om de oude tuin leeg te halen, liggen de kosten tussen de 9 euro en 14 euro. Een tuin uitgraven en ophogen kost maximaal rond de 25 euro per vierkante meter. Het kan ook zijn dat sommige werkzaamheden meer vallen onder het aanleggen van een tuin. Stel dat je een nieuw terras wilt, maar ook de schuttingen wilt ophogen. Dan kunnen de kosten anders berekend worden. Eventueel per uur of per vierkante meter. Dit is slechts een indicatie van de kosten, het kan hoger of lager uitvallen bij een hoveniersbedrijf.